La Muralla Roja By Ricardo Bofill, Spain

La Muralla Roja By Ricardo Bofill, Spain

La Muralla Roja By Ricardo Bofill, Calpe, Alicante, Spain

Residential Project: La Muralla Roja (The Red Wall)
Architect: Ricardo Bofill / Location: Calpe, Alicante, Spain

La Muralla Roja embodies a clear reference to the popular architecture of the Arab Mediterranean. The Red Wall is like a fortress which marks a vertical silhouette following the contour lines of the rocky cliff. The geometric basis of the layout is also an approximation to the theories of constructivism. The labyrinth of this recreated Kasbah corresponds to a precise geometric plan based on the typology of the Greek cross.

The criterion of applying to the building a gamut of various colours responds to the intention to give a determined relief to the distinct architectural elements, according to their structural functions. The outside surfaces are painted in various tones of red, to accentuate the contrast with the landscape; patios an stairs, however, area treated with blue tones, such as sky-blue, indigo, violet, to produce a stronger or weaker contrast with the sky or, on the contrary, an optical effect of blending in with it. The intensity of the colours is also related to the light and shows how the combination of these elements can help create a greater illusion of space.’ – Ricardo Bofill Taller de Arquitectura


Related Posts